De hel van Tjideng-14x21,5cm:Opmaak 1

Zaterdag 22 mei a.s. wordt van 17:15 -18:00 uur de heruitgave van De hel van Tjideng feestelijk gepresenteerd in het Bibittheater op de grote pasar malam in Den Haag, de Tong Tong Fair.

Sinds ‘Ik beken’ is uitgekomen, zijn er heel wat lezers geweest die hebben gevraagd naar het boek dat ik in 1995 publiceerde over de herinneringen van Bep Groen aan het jappenkamp Tjideng. In ‘De hel van Tjideng’ speelt dezelfde man die Ferry Holtkamp in ‘Ik beken’ zo gruwelijk heeft gemarteld, een beeldbepalende rol: kapitein Sonei. Bij zijn aantreden veranderde Tjideng in een hel waar de waanzin van deze maanzieke kapitein en kampcommandant elk moment gruwelijk kon toeslaan. Over hem zal het gaan in mijn lezing: ‘De waanzin van kapitein Sonei’.

Met de heruitgave van ‘De hel van Tjideng’ (op veler verzoek) komt opnieuw zicht op de rol van de dappere moeders in Tjideng. Moeders als Bep die het er niet bij lieten zitten dat alles om hen heen verloederde en de een na de ander stierf door uitputting, ziekte of mishandeling. Haar moed en kracht zijn symbolisch voor al die vrouwen en moeders die hun vertrouwen vonden in iets wat hoger was dan hun eigen wanhoop en cynisme. Ook toen ze, eenmaal terug  in Nederland, eigenlijk nauwelijks begrepen werden en liever hun mond moesten houden over wat zij hadden doorgemaakt.

Op zaterdag 22 mei zal ik op de Tong Tong Fair signeren bij zowel de stand van Tong Tong Fair naast het Bibittheater  van 18:00 tot 18:30 uur. Ook bij van Stockum zal ik signeren van 14-16 uur.  Natuurlijk hoop ik u te mogen ontmoeten en begroeten in het Bibittheater op de Tong Tong Fair in Den Haag (Malieveld, tegenover Station Centraal).  Kijk op www.tongtongfair.nl

De hel van Tjideng-14x21,5cm:Opmaak 1