Ik beken

Ik beken

Beschrijving

ik-beken-omslag-jpegSaja mengakoe: ‘Ik beken’. De vijftienjarige Ferry Holtkamp dacht dat met deze twee woorden een einde zou komen aan de martelingen waaraan de Japanse beulen hem al weken onderwierpen. Hij had er op dat moment geen idee van hoe deze bekentenis hem zijn leven lang zou blijven achtervolgen.

Ferry Holtkamp wordt in Soerabaja geboren als zoon van een half-Javaanse moeder en een Nederlandse vader. Hij heeft een zorgeloze jeugd, totdat de Japanse soldaten komen en zijn vriendje Donnie voor zijn ogen neerschieten. Kort daarop neemt Ferry actief deel aan een verzetsgroep die vanuit zijn ouderlijk huis opereert. Drie maanden later wordt hij gearresteerd

Als hij in oktober 1945 de Japanse gevangenis verlaat, denkt hij dat hij eindelijk vrij is. In plaats daarvan valt hij in handen van de extremisten in Soerabaja. Hem wachten ontstellende vernederingen. Telkens wordt hij met de dood bedreigd, maar telkens overleeft hij op wonderlijke wijze.

Zoals zoveel oorlogsslachtoffers begraaft hij na de oorlog zijn herinneringen en beloften. Ooit hebben hij en zijn kameraden gezworen dat wie overleefde, zou getuigen. Maar hij zwijgt in alle talen, tot het verleden hem opbreekt en hij ten slotte het moeilijkste besluit van zijn leven neemt: zijn verhaal alsnog te delen.

Verbijsterende waarheid

Ik beken is een verbijsterende levensgeschiedenis waarin extremisme en wreedheid strijden met de kracht van de menselijke geest en de liefde. Afgezien van de unieke informatie die in dit werk is verzameld door eigen onderzoek en de brieven van interviews met Ferry Holtkamp, raakt Ik beken aan universele emoties waar je doorheen gaat als je vecht voor recht en waarheid.

Ferry Holtkamp merkte hierover het volgende op:

Er is iets dat sterker is dan de haat en verbittering, sterker zelfs dan de dood. Zo sterk, dat het je terugzet in het leven om de taak te volbrengen waartoe je geroepen bent.

Ik beken & de Bersiap

Het licht een tip van de sluier op van een periode in de geschiedenis van Nederlands-Indië, die sterk onderbelicht is gebleven. Het beschrijft van binnenuit door de ogen van een jongen het regime van ‘de jappen’ in gevangenissen en wat er feitelijk gebeurde in de Bersiap-tijd. Wie heeft overleeft, zwijgt over wat die periode. Uit onmacht, frustratie, angst voor veroordeling en onbegrip; met alle onvermijdelijk nadelige gevolgen voor de familierelaties. Voor de tweede en derde generaties biedt Ik beken als bijna geen ander boek inzicht in een onderbelichte periode van onze geschiedenis, omdat Ferry Holtkamp en een fotografisch geheugen had, en de moed had om in 14 jaar tijd mij het complete verhaal te vertellen.

Productinformatie

  • Auteur: Elise G. Lengkeek
  • Titel: Ik beken
  • Pagina’s: 384
  • Prijs:  € 21.95 (Paperback)
  • Prijs: € 4.99 (E-book)
  • Soort: Met illustraties
  • Taal: Nederlands
  • Afmetingen: 34x230x150 mm
  • Gewicht: 641,00 gram
  • Verschijningsdatum: mei 2012
  • Druk 1
  • ISBN109049951090
  • ISBN139789049951092

Recensies

Saskia 28/09/2014 (Bruna) 5 sterren

Wow, wat een gruwelijk waargebeurd verhaal! Zo ontroerend en aangrijpend! Er waren momenten dat ik zelfs met tranen in mijn ogen las en wanneer ik dacht, dat het niet erger kon bleek dat helaas wel zo te zijn… Normaal gesproken grijp ik niet snel naar de oorlogsboeken en ik had dan ook mijn twijfels voor dit boek, maar uiteindelijk toch op de gok gekocht. En daar heb ik dus geen spijt van! Elise heeft 4 jaar over dit boek gedaan, omdat ze persé wilde dat de mensen van begin tot het einde geboeid zouden blijven en dat is haar op alle fronten gelukt! Ik kon het boek absoluut niet weg leggen en wanneer ik het even dicht klapte, omdat het mij té gruwelijk werd pakte ik het toch enkele minuten later weer op. Ik moest doorlezen! Ik raad echt iedereen dit boek aan! Ik weet zeker, dat menig mensen dit boek nog lang bij zal blijven en net zoals ik grote bewondering zal hebben voor Ferry. Echt zeer de moeite waard!!!

Sabine 28/09/2014 (Bruna) 5 sterren

Phoe wát een heftig verhaal zeg! Moest er even van bijkomen! De martelingen die hij heeft moeten ondergaan en dat hij dat overleefd, zelfs jaren later als ze op vakantie zijn in Thailand en dan ook nog eens de Tsunami overleven. Elise wilde eerst geen boek schrijven over Ferry, uiteindelijk heeft ze dat toch gedaan, en mijn complimenten voor hoe ze het verhaal heeft overgebracht naar de lezer. Wat me misschien nog wel het meeste indruk maakte is de laatste zin op de laatste bladzijde van het verhaal, Ferry heeft eindelijk zijn boek (hij heeft in ‘die’ tijd met zijn vrienden een afspraak gemaakt dat degene die overleefd al de verhalen naar buiten brengt) en op de dag dat de folder van de uitgever in zijn brievenbus valt met zíjn boek erin overlijdt Ferry… Zal hij de folder nog gezien hebben??

Khim 28/09/2014 (Bruna) 5 sterren

Ik heb dit boek met veel zuchten, pijn en moeite uitgelezen. Wat een man is de Ferrie toch, wat een kracht zeg. Het is gewoon niet te bevatten. Kan alleen nog toevoegen: dit verhaal moet worden doorverteld. Liefst van generatie op generatie.

ans 28/09/2014 (Bruna) 5 sterren

Dit boek heeft me diep geraakt en ik ben er stil van. Ongelooflijk als je leest wat Ferry Holtkamp heeft meegemaakt als verzetsstrijder in de oorlog om Nederlands-Indië. Ferry werd geboren in 1927 in Soerabaja. Zijn vader is Nederlands, zijn moeder half-Javaans. Aan zijn onbezorgde jeugd komt in januari 1942 met het binnenvallen van Japanse troepen een einde. Ferry Holtkamp is dan een jongen van veertien en gaat het verzet in. Na amper drie maanden wordt de verzetsgroep echter verraden en belandt hij, net als zijn maten, in een Japanse gevangenis. De martelingen die hij daar ondergaat zijn met geen pen te beschrijven. Hij komt van de ene in de andere gevangenis terecht,vaak denkt hij was ik maar dood,maar steeds overleeft hij al de ellende.

Na de oorlog gaat hij naar nederland en bouwt daar een nieuw leven op,trouwt en krijgt kinderen. Zijn oorlogsverleden stopt hij diep weg,maar naarmate hij ouder wordt komt alles naar boven,krijgt nachtmerries en uiteindelijk besluit hij zijn verhaal te vertellen

Elise Lengkeek heeft van zijn verhalen een erg mooi boek gemaakt,wat ze achterin haar boek schrijft is zeker waar. Iedereen zou dit boek moeten lezen,van generatie op generatie.? Een periode in de geschiedenis die heel erg onderbelicht gebleven is.

Kees smetsers 10/10/2012 (Bol.com)5 sterren

Een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen Meeslepend verhaal. Ik reis al meer dan 30 jaar naar Indonesië, de gordel van smaragd. Van Sumatra tot de Banda-eilanden op de Molukken, overal hebben de mensen van dit immens grote land diepe indruk op mij gemaakt. Ze hebben mij in het diepst van mijn hart geraakt en daarom heb ik er een boek over geschreven. “Reizen door het echte Bali” heet het en de opbrengst van dit boek gaat naar een goed doel, te weten het project van High5Rehab in Lovina op Bali. Ondanks dat ik al zo vaak heb rondgezworven in de rijstvelden en dorpjes weet ik nog heel weinig van de gevoelswereld van de Indonesiër in het algemeen en de Balinees in het bijzonder. Daarom is het boek van E.G. Lengkeek, “ik beken” , voor mij op het goede moment gekomen, net voor mijn vijftigste reis naar Indonesië. Dit boek is met zoveel respect en zoveel gevoel geschreven dat het mijn gedachten op dit moment beheerst.

Nog nooit heb ik een boek in mijn handen gehad dat zoveel recht doet aan alles wat de Indonesiërs, de Indische mensen en de Nederlanders in Indonesië hebben meegemaakt ten tijde van de machtswisseling (de bersiap-periode). Het is een juweel van een boek dat de vaak eenzijdige geschieds-schrijving van deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis verrijkt. Het is een erkenning van het lijden in deze tijden. Door dit boek ben ik weer een klein beetje dichter bij de mensen gekomen die in dit land wonen, of gewoond hebben.

De voordracht die Ingrid Dümpel onlangs hield in Bronbeek, met als onderwerp het boek “ik beken” , maakte de cirkel helemaal rond. Op 28/10 vertrek ik weer naar Bali, deze keer met de bedoeling om daar mijn tweede boek te gaan schrijven. “Liefde in het echte Bali” wordt de titel. Het boek “ik beken” zal ik in mijn hart en gedachten meedragen, tijdens elke letter die ik daar schrijf…………..

Tinus88 19/07/2010 (Bol.com) 5 sterren

Ontroerend, ongeloof, verschikking, wilskracht en liefde…

Ik beken is een boek wat je vast houd. In het boek begint het verhaal met de bekentenis van de dan 15 jarige Ferry. Daarmee komt het boek gelijk hard bij je binnen. Na de proloog gaat het verder over Ferry (zie beschrijving) zijn jeugd. Het is prettig geschreven, boeit en geeft inzicht in hoe de thuissituatie en jeugd van Ferry is geweest. Daarna wordt het boek soms erg heftig, ik heb het af en toe willen weg leggen van de verschrikkelijke martelingen en gebeurtenissen die er in beschreven staan, maar moet dan toch weer verder lezen omdat het boek je pakt. Ik vind het een heftig boek, Ferry heeft ongelovelijk veel meegemaakt. Toch komt naast de verschrikkingen die je leest meer naar boven als ik het boek wil beschrijven. Namelijk de veerkracht/wilskracht, doorzettingsvermogen en liefde zijn in dit boek ook sterk aanwezig en je wordt je er zeer van bewust hoe sterk Ferry wel moet zijn geweest.

Na een aantal jaar samen te zijn geweest met iemand van half indische, half nederlandse afkomst en ook op enige eilanden (waaronder Java) te zijn geweest zijn er ook veel herkenbaarheden. Dit is voor mij vooral in de woorden, de beschrijvingen van natuur en dergelijke. Ik dacht wel enige kennis te hebben van wat zich afgespeeld had in toendertijds Nederlands-Indie, maar na het lezen van dit boek merkte ik dat er ook een heel groot deel is wat nog onbekend is. Niet alleen bij mij, maar ik denk ook bij veel meer Nederlanders.

Ik zou dit boek bij iedereen aanbevelen. Het is een boek wat je pakt, meesleept en inspireert.

Ik beken in het nieuws

Ik beken is uitgekomen op 27 april 2009. Onder het kopje Ik beken bij Onderwerpen staan alle nieuwsfeiten vermeld.

Op 29 september 2012 is onder grote belangstelling de première van de toneelbewerking van Ik beken opgevoerd in het Indisch Herinneringscentrum te Bronbeek. Deze fotoimpressie geeft een goede indruk van het geheel.

Reageren? Of benieuwd naar meer reacties op Ik beken? Ga naar Reviews.