Niemand weet waar ik ben

Niemand weet waar ik ben

Beschrijving

cover Niemand weet

Op een dag ontdekt de succesvolle tv-presentatrice Julia Samuël een knobbeltje in haar borst. Als ze te horen krijgt dat ze kanker heeft, belandt ze aanvankelijk in een diep dal. Tot ze beseft dat het nooit te laat is om haar droom te volgen.

Julia’s droom is Afrika. Een droom die haar een spiegel voorhoudt. Julia sluit zich aan bij de Engelsman David Robertson, die met zijn organisatie Drive Against Malari ten strijde trekt tegen malaria, volksvijandnummer 1 in Afrika.

Samen doorkruisen ze gebieden met landmijnen, regenwouden en levensgevaarlijke woestijnen, op zoek naar stammen en mensen die door iedereen vergeten zijn. Ze belanden een paar keer in een cel, leven onder erbarmelijke omstandigheden en Julia zelf overleeft op het nippertje hersenmalaria.

In Niemand weet waar ik ben laat Julia Samuël zien hoe ze in Afrika ontdekte wat er echt toe doet hoe relatief onze problemen in het Westen zijn.

Over de auteurs

Julia Samuël was presentatrice van populaire Veronica-programma’s als De heilige koe en Veronica Goes. Daarnaast heeft ze een eigen filmproductiemaatschappij en een tandcosmetische kliniek. Tegenwoordig zet zij zich vooral in voor Drive Against Malaria.

Voor haar filmproducties ontving Julia prestigieuze prijzen zoals de Golden Camera Award. In opdracht van de World Health Organization produceerde zij de film Challenge Africa over David Robertsons strijd tegen malaria. Kijk op http://www.driveagainstmalaria.nl en www.driveagainstmalaria.org

Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar malariaprojecten in Afrika.

Als journalist, bewerkte ik, Elise G. Lengkeek Julia’s ervaringen tot een document humain. Niemand weet waar ik ben is een half jaar verschenen na Ik beken.

Productinformatie

E-book

 • Formaat : eBook
 • Type : ePub watermerk
 • Auteur : Elise Lengkeek/ Julia Samuel
 • Uitgever : The House of Books
 • ISBN : 9789049952280
 • Taal : Nederlands
 • Pagina’s : 192
 • E-book: € 12,99

Paperback

 • Non-fictie: Niemand weet waar ik ben
 • Auteur : Elise Lengkeek/ Julia Samuel
 • Paperback:  256 pag.
 • Formaat: 14 x 21,5 centimeter
 • Uitgever: Truth & Dare
 • ISBN: 9978 90 499 9849 3/NUR 672
 • Publicatie datum: 22 oktober 2009
 • Oorspronkelijke prijs: € 18,95. (Paperback alleen 2e hands verkrijgbaar).

Rencensies

Niemand weet waar ik ben

Leun voordat je begint met het lezen van deze blog even achterover in je stoel. Doe je ogen dicht en neem rustig de tijd om van 1 to 30 te tellen.. Klaar? Dat kostte je waarschijnlijk weinig inspanning. Maar terwijl jij aan het tellen was is er ergens op de wereld wéér een kind aan malaria overleden…

November 1999. Televisie presentatrice Julia Samuël arriveert in Bamako, Mali. In de komende weken zal ze samen met David Robertson per landrover dwars door de Sahara naar Timboektoe reizen om een documentaire over zijn werk voor Drive Against Malaria te maken. Eind 2000. Op een dag ontdekt Julia een knobbeltje in haar rechterborst. Ze blijkt kanker te hebben. In plaats van thuis lijdzaam haar lot te gaan afwachten keert ze terug naar Afrika. In de volgende negen jaar zal ze heen en weer blijven pendelen tussen thuis, voor haar behandelingen om de kanker in toom te houden, en Afrika, om samen met David de strijd aan te gaan tegen de meest levensbedreigende ziekte ter wereld. Ze verbaast zich over de veerkracht van de mensen die ze tegenkomt, en waar ziekte en dood altijd zo dichtbij zijn. Het helpt om haar eigen ziekte te relativeren. Nadat ze zelf op het nippertje een malaria-aanval heeft overleefd, start ze met David een grote campagne om muskietennetten onder de bevolking van landen als Angola, Congo, en Kameroen te gaan verspreiden. Maar ondertussen verspreidt de kanker zich langzaam door haar lichaam, en wordt het steeds moeilijker om het werk waar ze zo ontzettend veel liefde voor terugkrijgt te blijven volhouden..

“Niemand weet waar ik ben” is een hartverscheurend portret van een Nederlandse vrouw die niet alleen vecht tegen de ziekte in haar eigen lichaam, maar ook voor het lot van miljoenen Afrikanen die acuut gevaar lopen te worden geïnfecteerd met de dodelijke malariaparasiet. Een jaar geleden begon Julia Samuël met het vertellen van haar verhaal. Elise G. Lengkeek luisterde, schreef, en verwerkte alles tot deze prachtige roman die net is verschenen, precies tien jaar nadat Julia voor het eerst voet op Afrikaanse bodem zette op het vliegveld van Bamako… Bron: Hebban

Niemand weet waar ik ben

door Ingrid van Bree

Op een dag ontdekt Julia, die op dat moment een glanzende carrière als presentatrice geniet, een knobbeltje in haar borst. Wanneer ze te horen krijgt dat ze kanker heeft, belandt ze aanvankelijk in een diep dal. Tot ze beseft dat het nooit te laat is om haar hart te volgen. Ze gaat terug naar Afrika, naar de mensen die niets hebben, maar nooit te arm zijn om het beste van zichzelf te geven: humor, gastvrijheid en de kunst te leven in het moment.

Samen met David Robertson van Drive Against Malaria trekt ze ten strijde tegen malaria, volksvijand nummer één in Afrika. Ze doorkruist gebieden met landmijnen, regenwouden en levensgevaarlijke woestijnen, op zoek naar vergeten stammen. Ze belandt een paar keer in de gevangenis, staat meerdere malen oog in oog met machinegeweren en overleeft op het nippertje hersenmalaria.

Niemand weet waar ik ben is in een woord indrukwekkend. De situaties waarin ze tijdens haar werk voor Drive Against Malaria terechtkomt zijn schokkend en tegelijkertijd geweldig ontroerend. Vooral de karakterschets van Julia is goed weergegeven. Het boek is in de ik-vorm geschreven en haar gedachten en levensvisie komt vaak naar voren. Hierbij geeft Julia ook wijze levenslessen waar menig ander leer uit kan trekken. Leerzaam is het ontstaan en het gevaar van malaria. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er meer mensen sterven aan malaria dan aan aids. Elke 30 seconden sterft een kind aan malaria. Ontstellend was het verhaal over haar ontmoeting met vrouwen die aan de top staan van grote Nederlandse hulporganisaties. Tijdens dit overleg gaat het enkel over geld en status en willen ze niet naar Julia luisteren. Ze denken dat Afrikaanse vrouwen het minder erg vinden om een kind te verliezen dan wij westerlingen. ‘Dan maken ze toch gewoon nog een kind’, aldus een van de vrouwen. Geweldig om te lezen is dat Julia zich hier niets van aantrekt, nog meer gelooft in zichzelf en volledig gaat voor DAM. Haar band met de mensen in Afrika en met David is bewonderenswaardig. Ik kan ook niets anders zeggen dan dat ik enorm veel respect heb voor haar. Haar vechtlust om de armste mensen in Afrika te helpen is verbluffend. Telkens als ze het ziekenhuis uit mag en haar behandeling voor kanker erop zit vliegt ze terug naar Afrika. Julia laat zien dat we niet moeten kijken naar alles wat we niet hebben, maar vooral naar wat we wel hebben. Zo vanzelfsprekend is ons goede leven niet. Niemand weet waar ik ben geeft je een blik achter de schermen van een hulporganisatie en laat zien hoe het er echt aan toegaat zonder alle opsmuk en mooipraat.

Bron: Boekreviews

Niemand weet waar ik ben

Elke 5 seconden sterft een kind in Afrika aan malaria.

‘Het maakt niet uit wat voor tegenslag je is overkomen, hoe afschuwelijk ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je bereid bent jezelf de vraag te stellen: hoe overleef ik dit? Hoe ga ik ermee om?’

Een citaat uit het boek Niemand weet waar ik ben van Julia Samuël. Zij was presentatrice en producer bij Veronica en maakt in november 1999 voor het eerst een reis naar Afrika om een documentaire te maken over David Robertson en zijn strijd tegen malaria. Hij reist al sinds 1988 door Afrika waar hij de verwoestingen die malaria aanricht vastlegt op film en video. Hiermee vraagt hij bij o.a. WHO (World Health Organisation) en andere organisaties en landen in de wereld aandacht voor deze dodelijke ziekte die de grootste bedreiging vormt in Afrika. Vanaf dit moment zet het duo zich met hart en ziel in voor dit werk. Het boek is een indrukwekkend verslag van deze en volgende reizen van Julia en David Robertson door grote delen van Afrika. Overal waar ze komen worden ze geconfronteerd met de verschrikkingen van malaria en ze proberen er steeds meer tegen te doen: ze delen geïmpregneerde klamboes uit en leren de plaatselijke bevolking hoe hiermee om te gaan. Ze geven medicijnen en lessen in hygiëne. Vaak komen ze te laat; Julia beschrijft in het boek ook hartverscheurende taferelen van zieke, stervende kinderen voor wie geen hulp meer is. Ook zijn de reizen niet zonder gevaar: ze verdwalen in de woestijn en worden achtervolgd door rovers. Hoewel ze er niet zonder kleerscheuren vanaf komen, zien ze geen reden met hun werk te stoppen.

Wanneer Julia wordt getroffen door kanker wordt ze gedwongen naar Nederland terug te keren. De keerzijde is confronterend: zij kan naar een goed ziekenhuis met goede medicijnen en voldoende hulp. Toch blijft Afrika knagen en ondanks haar ziekte besluit ze terug te gaan om haar werk voor Drive Against Malaria weer op te pakken. Vanaf 2007 zet zij zich full-time voor deze organisatie in.

Drive Against Malaria is in 1998 door David Robertson opgericht om aandacht te vragen voor deze ziekte en om kleinschalige hulp te geven aan de allerarmsten, die vaak het hardst worden getroffen. Nederlandse website: www.driveagainstmalaria.nl

Ik wilde het boek graag lezen omdat ik zomer 2009 een interessant interview met Julia heb gezien op TV tijdens het programma On Air van Harm Edens. Het boek is erg mooi en indrukwekkend en geschreven in een recht voor zijn raap stijl; zonder zelfmedelijden en met een groot open oog voor de mensen in Afrika. Ik kan alleen maar zeggen: lees dit boek!

ISBN: 9789049998493 Paperback, 253 pagina’s, Uitgeverij: Truth & Dare oktober 2009 Joanazinha, januari 2010

Bron: Leestafel 

 

Reviews

Schitterend boek

Een bijzonder mooi boek. Goed geschreven. Uiteindelijk is dat ook het gene waar het om draait in het leven. Dat je zo ver kunt gaan, ten koste van je eigen gezondheid vind ik meer dan dapper. Dit moet een roeping zijn geweest voor Julia. Anders is het niet op te brengen!
Een echte aanrader voor klein en groot om dit eens te lezen.

Fantastisch!
 • Goede verhaallijn
 • Meeslepend verhaal
 • Spannend
 • met diepgang en gevoel geschreven

Toon alleen de eerste 3 punten

In één woord fantastisch. Het leest vlot, er zit spanning en enorm gevoel in. Voor een ieder die er open voor staat, het zet je aan het denken. Over wat echt belangrijk is in het leven. Als reiziger herken ik bovendien erg veel in Julia’s gevoelens. Puur, warm, respect- en liefdevol. Voor iemand die in Afrika is geweest, is het bovendien dubbel indrukwekkend en aanspreekbaar. Als dit boek € 50 euro zou kosten, is het nog de moeite waard.
Complementen voor de schrijfster!
Bert

In een woord geweldig!
 • Meeslepend verhaal
 • indrukwekkend
 • bewonderingswaardig

Wat een bewondering en respect voor deze vrouw!! Het boek van indrukwekkend vanaf het begin tot het einde. Zeer zeker een aanrader voor iedereen, vooral voor mensen met zelfmedelijden, die kunnen zeker iets leren van dit boek!