Met mijn goede been uit bed

 

Met mijn goede been uit bed

Vijf keer kanker, tien keer goud

Beschrijving

Volgens de doktoren kon ik nooit meer snowboarden, zeven maanden maanden later werd ik omslag-met-mijn-goede-been1Nederlands kampioen

Bibian Mentel was zevenentwintig en klaar voor de Olympische Spelen (Salt Lake City 2002), toen ze een agressieve vorm van botkanker kreeg. Artsen en familie vreesden voor haar leven, maar Bibian vroeg zich vooral af wanneer ze weer op haar board kon staan.

Dat was sneller dan verwacht: tegen alle medische adviezen in suisde Bibian – om te proberen of het ging – op één been de berg af; zeven maanden later was ze Nederlands kampioen.

De kanker kwam vier keer terug, Bibian werd moeder en ze scheidde van haar partner. Te veel voor menig mens, maar Bibian werd alleen maar vastberadener om haar doelen te bereiken.

‘Met mijn goede been uit bed’ is geschreven door Elise. G. Lengkeek,
auteur van Ik beken en De hel van Tjideng. Ook is zij-auteur van Niemand weet waar ik ben ,het aangrijpende verhaal over de strijd van ex-Veronicapresentatrice Julia Samuël tegen kanker. Elise Lengkeek interviewde Bibian Mentel en schreef voor haar Met mijn goede been uit bed.

Productinformatie

Titel: Met mijn goede been uit bed

Uitgever: Kosmos Auteur: Elise G. Lengkeek/Bibian Mentel

ISBN: 9789021549057

Aantal pagina’s: 256

Taal: Nederlands

Oorspronkelijke prijs: € 19,95

Nieuwe prijs: € 22,95 -(excl. verzendkosten) via contact  of € 24,95 via de Mentelity Foundation

Verschijningsdatum: oktober 2012

Bekijk het eerste hoofdstuk van Met mijn goede been uit bed.

De indrukwekkende bergen, de stilte, het gevaar: het is een tweede natuur van me geworden het landschap te scannen op mogelijkheden om te snowboarden, maar ook op lawines, op het onbegaanbare. Ik voel me heel nietig in die immense ruimte en zou er uren naar kunnen staren. Powderriding door de maagdelijke sneeuw schenkt me het ultieme gevoel van vrijheid, kracht en vreugde. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust hoe fragiel het leven is. Ook voordat ik kanker kreeg. Te veel snowboardvrienden keerden nooit terug. Ik ben nu minder roekeloos. Het kostbaarste wat ik heb, wacht immers thuis op mij

‘Volgens de doktoren kon ik nooit meer snowboarden, zeven maanden later was ik Nederlands kampioen….

Goud op goud voor Bibian

Bibian Mentel won na de amputatie opnieuw gouden medailles, zowel bij de kampioenschappen voor valide als mindervalide snowboarders. In 2009 en in 2012 werd ze Wereldkampioen Adaptive Snowboarden. Op de Winter Paralympics 2014 in Sochi, won zij goud met  Adaptive Snowboarding. Deze discipline maakte voor het eerst deel uit van het Olympisch programma, mede dankzij het jarenlange lobbywerk van Bibian.

Ze bleef daarna ook op wereldniveau goud binnen halen tijdens de belangrijkste wedstrijden na Sochi., zelfs nadat de kanker toch bleek te zijn teruggekeerd.

Het is ongelofelijk verdrietig dat deze moeilijke vorm van kanker haar alsnog niet met rust laat. Na de verschijning van het boek is er al meerdere keren een nieuwe, intensieve behandeling nodig geweest. Maar Bibian blijft vechten. Voor haar eigen leven. Het leven met haar gezin. Voor haar topsport en voor de vele paralympische sporters voor wie zij een inspirerend voorbeeld is, een icoon.

Volg Bibian Mentel via Mentelity Foundation

After all life is too short, to be anything but happy!
Bibian Mentel

Zie ook Mentel wint bij rentree Europa Cup na bestraling

Recensies

Bibian Mentel, snowboardster, was al diverse keren Nederlands kampioen geworden toen bij haar een agressieve vorm van botkanker werd geconstateerd. Dankzij haar wilskracht en positieve instelling slaagde ze erin korte tijd na een operatie waarbij haar onderbeen werd geamputeerd, haar sport weer op te pakken en opnieuw kampioen te worden. Het feit dat de kanker nog diverse keren opspeelt en haar in zijn greep houdt, weerhoudt Bibian er niet van zich onverminderd in te zetten voor haar sport. Om jonge sporters met een handicap te helpen net als zij de uitdaging aan te gaan en hun passie te blijven volgen, ook als dit zogenaamde ‘extreme sporten’ betreft, richtte ze een stichting op, de Mentelity Foundation. Verder zette ze zich met succes in voor het opnemen van snowboarden als paralympische sport in Sochi 2014. De auteur, Elise Lengkeek, bekend van een aantal ander bijzondere levensverhalen, interviewde Mentel en schreef in samenspraak met haar dit bijzondere boek. Een inspirerend levensverhaal over topsport, passie en wilskracht voor een breed lezerspubliek. Met een katern kleurenfoto’s.

Drs. N.P. Aders

Bron: Bol.com

Met mijn goede been uit bed

door Marian V.

Tags doorzetten, handicap, inspiratie, kanker, kracht, lezersrecensie
Gepubliceerd op 29 oktober 2012.

Bibian Mentel was zevenentwintig, profecioneel snowboarder en klaar voor de Olympische Spelen (Salt Lake City 2002), toen ze een agressieve vorm van botkanker kreeg. De enige oplossing bleek een amputatie van haar onderbeen. Maar wat betekende dit voor haar
topsport, waar haar hele leven om draaide?
Boven ieders verwachting had Bibian zo’n enorme doorzettingsvermogen, dat ze 4 maanden na haar amputatie alweer op haar board stond. Maar niet alles ging zo voorspoedig.
De kanker kwam 4 keer terug en is niet makkelijk te bestrijden. Bibian werd ongepland zwangeren haar relatie kwam ook nog eens ten einde.

Doorzetten

Haar biografie Met mijn goede been uit bed heb ik in een paar uur uitgelezen. Wat is dit een bijzonder verhaal van een heel bijzondere vrouw. Ik heb me enorm verbaasd over haar kracht en uithoudingsvermogen.
Ze weet wat ze wil en zoekt zelf haar weg om dit te bereiken. Ondanks alle tegenslagen
heeft ze zo enorm veel bereikt.
Ik ga ook niet te veel op het boek in, want dan ontneem ik het je dit inspirerende verhaal zelf tot je te laten doordringen. Ik kan alleen maar zeggen: je moet dit gelezen hebben. Ik heb er in elk geval veel kracht en inspiratie uit gehaald dat het leven zelfs met tegenslagen heel mooi en waardevol is.

Mentality Foundation

Bibian heeft op eigen kracht een foundation opgezet. Per 1 april 2012 is de Mentality Foundation gestart. De Mentality Foundation heeft als doel kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking volop aan het sporten te krijgen.
In haar boek beschrijft ze ook de hele weg hier naar toe. Hoe dit begonnen is en hoe ze dit heeft opgezet

Bron: www.inspirerendleven.nl – platform voor bewust leven.

reviews

Een steun

een mooi en aangrijpend verhaal. ook over doorzettingsvermogen heb er veel steun uit kunnen halen over wat er allemaal nog mogelijk is.

Bron: Bol.com

Heftig

  • Goede verhaallijn

Heftig boek. Een heel mooi en bijzonder verhaal. Gekocht voor mijn schoonzus die hetzelfde heeft meegemaakt. Knap wat Elise allemaal heeft bereikt!

Bron: Bol.com